guess who's coming to dinner too is een community art project van Patricia Kaersenhout

Guess who’s coming to dinner – too?

‘Guess Who’s Coming to Dinner Too?’ is een community art project van kunstenaar en cultureel activist Patricia Kaersenhout, in samenwerking met het Amsterdams Grafisch Atelier (AGA LAB), Het GildeLab, BYBROWN en WOW Amsterdam.

Kaersenhout (1966) levert met dit project een artistieke kritiek op het werk ‘The Dinner Party’ (1979) van feministisch beeldend kunstenaar Judy Chicago, waarin sterke vrouwen worden gevierd maar waarin niet-blanke vrouwen hun seksualiteit wordt ontzegd. Geïnspireerd op dit werk toont Kaersenhout een installatie bestaand uit een grote, gedekte eettafel in een driehoeksvorm, vol van symboliek, waaraan 36 Zwarte vrouwen, ‘heldinnen van verzet’, worden geëerd.

De eettafel wordt bij de opening op donderdag 29 juni onthuld middels een performance waarbij mannen aan tafel gaan, in speciaal voor deze expositie ontworpen gewaden. Op de voering van de gewaden zijn afbeeldingen en teksten geprint over heldinnen uit niet-Westerse culturen die zich hebben durven verzetten tegen onderdrukkers en opkomen voor gelijke rechten. De verhalen van de heldinnen zullen bij de performance letterlijk en figuurlijk door mannen gedragen worden.

COMMUNITY ART PROJECT
‘Guess Who’s Coming to Dinner Too?’ is goed geworteld in Amsterdam West en krijgt gestalte dankzij een unieke, intensieve samenwerking tussen drie culturele instellingen in de buurt: AGA LAB, Het GildeLab, BYBROWN en WOW Amsterdam.

Bij de totstandkoming van het project is zeer intensief samengewerkt met veelal niet-Westerse vrouwen uit de directe omgeving van WOW. Zo is Kaersenhout letterlijk op zoek gegaan naar heldinnen en rolmodellen van vrouwen uit de buurt en heeft zij gesprekken gevoerd over deze heldinnen en hun manieren van verzet. Deze verhalen zijn door de vrouwen zelf – al bordurend – verwerkt in de tafellopers en de servetten die op de tafel komen te liggen. Er is een gewaad ontworpen door een modeontwerpster Melanie Brown van BYBROWN. Daarnaast heeft een groep vrouwen die bij Het GildeLab in een leer-werktraject worden opgeleid tot professionele naaisters, de gewaden genaaid. Bij AGA LAB hebben vrouwen de stof van de tafellopers bedrukt met grafische patronen, waarin de kracht van iedere vrouw is verwerkt. Luister hier een interview met Patricia Kaersenhout bij VPRO Radio in het programma Nooit Meer Slapen (2016) en kijk hier een uitzending van Kunst is Lang i.s.m. Mister Motley met Kaersenhout.

DINERS, LEZINGEN EN GESPREKKEN
Bij de expositie zal een handout beschikbaar zijn met de biografieën van alle 36 heldinnen en een audiotour. De installatie wordt gedurende de tentoonstelling op verscheidene manieren geactiveerd met diners, gesprekken en lezingen over de thematiek. Alle vrouwen zijn gedurende de looptijd van de expositie welkom om te helpen met het borduren van kraaltjes op de tafelkleden. Wil je ons een handje helpen en een bijdrage leveren aan dit community project? Stuur ons dan even een mailtje naar event@wow-amsterdam.nl. Zie ook de Facebook van het project: “Guess Who’s Coming to Dinner Too?”.