standard

De nieuwste breiworkshops in Het BreiLab

Gevorderden workshops

Voor de gevorderde machine breier organiseert het BreiLab breidagen. Tijdens deze breidagen kan de cursist zelf de breiopdrachten bepalen. Meer informatie.

Data Breidagen BreiLab
Zaterdag 29 september 2018
Zaterdag 13 oktober 2018
Zondag 28 oktober 2018

Interesse in een gevorderden breidag? Schrijf je hier in!


Beginners workshops

Tijdens deze 2-daagse workshop voor beginners leer je de basisprincipes van de Passap Duomatic 80. We onderzoeken de vele mogelijkheden van de machine. Dubbelbeds en enkelbeds en het werken met diverse structuren en technieken komen aanbod. Je breit verschillende proeflappen in diverse technieken. De garens voor deze proeflappen worden verzorgd door het GildeLab BreiLab. Uiteraard mag je ook je eigen garens meenemen. Per workshop is er plek voor 5 deelnemers.

Data:
Zaterdag 6 oktober + zondag 7 oktober 2018
Zaterdag 3 november + zondag 4 november 2018
Zaterdag 1 december + zondag 2 december 2018

Schrijf je hier in!

Meer informatie:
Tijden: 10.00u – 16.00u (uurtje lunchpauze)
Kosten: €260,- incl. btw
Inclusief: Koffie/thee en 2x lunch
Docent: Hanneke Witvoet
Garens: Zelf meenemen of aan te schaffen in het Breilab.

Machines zijn aanwezig, wie wil kan een eigen machine meenemen.

Workshopdag 1: Machine leren kennen, theorie & oefenen met diverse technieken.
Workshopdag 2: Verder met uitwerken van diverse technieken, experimenteren met garens.

Handig om mee te nemen:
Schaar, Meetlint, Spelden, Stopnaald, Garens (ook te koop in het GildeLab BreiLab).

Heb je interesse maar kan je niet op de voorgestelde data? Of heb je interesse in een workshop op een andere type breimachine? Of wil je een workshop op je eigen breimachine? Mail gerust naar breilabamsterdam@gmail.com met je vragen.

sunday market 5 november Westergasfabriek Amsterrdam
standard

Sunday Market

Primeur! Het GildeLab staat op 5 november op de Sunday Market bij de Westergasfabriek. Kom kennismaken en ontdek de eerste producten van ons eigen label. Op de markt zullen kussens verkocht worden in vier kleurcombinaties, bestaande uit leer en breiwerk. De kussens worden slechts in een kleine oplage geproduceerd, op = op …

De kussens van het GildeLab worden gemaakt door Fadimana, Reshma, Ayse en Saïda. Als kind al leerden zij vertrouwen op al het moois dat hun handen kunnen maken. Breien, haken, borduren en naaien. Inmiddels dromen zij van een eigen boetiek, waar zij de mooiste jurken kunnen maken en verkopen. Bij het GildeLab kunnen zij zich professionaliseren ter voorbereiding op een eigen bedrijf. Met de aankoop van een kussen sponsor je de droom van deze bijzondere vrouwen.

Mede mogelijk gemaakt door top-stagiaires Nanouk & Nienke. Met dank aan Hanneke Witvoet – Knitwear Specialist.

Sunday Market
Zondag 5 november
12.00 – 18.00
Westergasfabriek, Amsterdam
Toegang gratis

guess who's coming to dinner too is een community art project van Patricia Kaersenhout
standard

Guess who’s coming to dinner – too?

‘Guess Who’s Coming to Dinner Too?’ is een community art project van kunstenaar en cultureel activist Patricia Kaersenhout, in samenwerking met het Amsterdams Grafisch Atelier (AGA LAB), Het GildeLab, BYBROWN en WOW Amsterdam.

Kaersenhout (1966) levert met dit project een artistieke kritiek op het werk ‘The Dinner Party’ (1979) van feministisch beeldend kunstenaar Judy Chicago, waarin sterke vrouwen worden gevierd maar waarin niet-blanke vrouwen hun seksualiteit wordt ontzegd. Geïnspireerd op dit werk toont Kaersenhout een installatie bestaand uit een grote, gedekte eettafel in een driehoeksvorm, vol van symboliek, waaraan 36 Zwarte vrouwen, ‘heldinnen van verzet’, worden geëerd.

De eettafel wordt bij de opening op donderdag 29 juni onthuld middels een performance waarbij mannen aan tafel gaan, in speciaal voor deze expositie ontworpen gewaden. Op de voering van de gewaden zijn afbeeldingen en teksten geprint over heldinnen uit niet-Westerse culturen die zich hebben durven verzetten tegen onderdrukkers en opkomen voor gelijke rechten. De verhalen van de heldinnen zullen bij de performance letterlijk en figuurlijk door mannen gedragen worden.

COMMUNITY ART PROJECT
‘Guess Who’s Coming to Dinner Too?’ is goed geworteld in Amsterdam West en krijgt gestalte dankzij een unieke, intensieve samenwerking tussen drie culturele instellingen in de buurt: AGA LAB, Het GildeLab, BYBROWN en WOW Amsterdam.

Bij de totstandkoming van het project is zeer intensief samengewerkt met veelal niet-Westerse vrouwen uit de directe omgeving van WOW. Zo is Kaersenhout letterlijk op zoek gegaan naar heldinnen en rolmodellen van vrouwen uit de buurt en heeft zij gesprekken gevoerd over deze heldinnen en hun manieren van verzet. Deze verhalen zijn door de vrouwen zelf – al bordurend – verwerkt in de tafellopers en de servetten die op de tafel komen te liggen. Er is een gewaad ontworpen door een modeontwerpster Melanie Brown van BYBROWN. Daarnaast heeft een groep vrouwen die bij Het GildeLab in een leer-werktraject worden opgeleid tot professionele naaisters, de gewaden genaaid. Bij AGA LAB hebben vrouwen de stof van de tafellopers bedrukt met grafische patronen, waarin de kracht van iedere vrouw is verwerkt. Luister hier een interview met Patricia Kaersenhout bij VPRO Radio in het programma Nooit Meer Slapen (2016) en kijk hier een uitzending van Kunst is Lang i.s.m. Mister Motley met Kaersenhout.

DINERS, LEZINGEN EN GESPREKKEN
Bij de expositie zal een handout beschikbaar zijn met de biografieën van alle 36 heldinnen en een audiotour. De installatie wordt gedurende de tentoonstelling op verscheidene manieren geactiveerd met diners, gesprekken en lezingen over de thematiek. Alle vrouwen zijn gedurende de looptijd van de expositie welkom om te helpen met het borduren van kraaltjes op de tafelkleden. Wil je ons een handje helpen en een bijdrage leveren aan dit community project? Stuur ons dan even een mailtje naar event@wow-amsterdam.nl. Zie ook de Facebook van het project: “Guess Who’s Coming to Dinner Too?”.

standard

KOM NAAR DE OPEN DAG VAN HET GILDELAB

Bij het GildeLab kunnen labels en ontwerpers hun ontwerpen ambachtelijk laten fabriceren door bewoners van Amsterdam West. Het GildeLab biedt makers uit de wijk de mogelijkheid hun ambacht te professionaliseren en zorgt hiermee voor lokale productie.
Nieuwsgierig naar Het GildeLab? Kom kijken, doe mee of schrijf je in voor de buurtcursus.

 ‘Guess who’s coming to dinner too?’
“Mijn naam is Patricia Kaersenhout, beeldend kunstenaar. Op dit moment werk ik aan het project ‘Guess Who’s Coming to Dinner Too?’ in samenwerking met WOW Amsterdam, AGA LAB, Het GildeLab de Kolenkit en Amsterdam West. Daarmee wil ik gekleurde heldinnen van verzet eren. Voor hen maak ik een grote herdenkingstafel bij WOW. Met jouw hulp kan ik daarbij tafellakens met kraaltjes inborduren voor deze heldinnen.”

Buurtcursus patroontekenen
Houdt u van werken met textiel en zou u meer kennis en ervaring op willen doen? Kom dan de kneepjes van het vak leren bij het GildeLab. Het GildeLab is een professioneel productie-atelier met cursusaanbod in Amsterdam West. Speciaal voor naaisters met enige ervaring bieden wij in mei en juni van 2017 de buurtcursus aan. U leert patroontekenen op uw eigen maat en oefent verschillende technieken zoals zakken naaien en ritsen inzetten.
Op de open dag kunt u zich inschrijven. Of mail naar info@hetgildelab.nl of bel naar 020 7372512

Breilab
In dit BreiLab kun je als beginner of gevorderde workshops machine breien volgen. Ook is er de mogelijkheid onderzoek te doen naar de verschillende technieken en mogelijkheden die de handbreimachine te bieden heeft. U kunt breiprojecten ontwikkelen, samples laten maken en kledingstukken laten uit breien.

els petit geeft een naaicursus bij het gildelab
standard

Nieuwe cursussen

Het GildeLab is de samenwerking aangegaan met docent en modeontwerper Els Petit, zodat we vanaf april diverse cursussen aan kunnen bieden voor beginnende en gevorderde makers en ontwerpers. Wil jij je naaitechnieken oppoetsen, nu eens eindelijk leren patroontekenen, of je specialiseren in moulage en couture? Dan staat er vast een geschikte cursus voor je bij!

 

De Docent
Els Petit (Nederland, 1981) is de ontwerper achter het label Elsewerk. Na de Academie voor Beeldende Kunsten Maastricht (2006) en haar werk als ontwerper voor Oilily startte zij in 2007 haar eigen label Elsewerk. Haar ontwerpen zijn vrouwelijk, goed doordacht en vooral draagbaar. Bij elke collectie draait het om vakmanschap, design en duurzame kwaliteit.

 

machinebreien
standard

Cursussen Machinebreien

Vanaf 30 maart starten er cursussen machinebreien, gegeven door Karin Marseille. Leer de basistechnieken voor het werken met breimachines. We onderzoeken de vele mogelijkheden die deze te bieden hebben, zoals dubbelbedsbreien en het werken met diverse structuren.  Je kunt kiezen uit een ochtend-, middag- of avondcursus. Meer lezen…

standard

Ledercursus – Tas ontwerpen

Wil je (beter) leren werken met leder? In de ledercursus bij het GildeLab leer je de basistechnieken van het het vak:

– werken met ledermachines (platstikker, vrije-arm, schalmmachine)
– patroontechnieken
– patroondelen snijden
– een tas monteren

Lees verder

 

standard

Fijne dagen!

Met de feestdagen zijn wij afwezig. Vanaf 4 januari zijn wij weer in het lab.

standard

Ambacht in beeld festival

Wij doen mee met het Ambacht in beeld festival.

24/25/26 september vindt het festival plaats in De Hallen in Amsterdam. Kijk op www.ambachtinbeeldfestival.nl voor het programma. Tot dan!

standard

Update: Een nieuwe locatie voor het GildeLab

Wij zijn verhuisd!

Vijf minuten lopen van onze oude locatie bevinden wij ons nu op ons nieuwe adres: Ferdinand Huyckstraat 8-10, 1061 HW Amsterdam.

nieuwadres_bericht