Voorbij Labels:

De Reis van Redress The Balance en Gildelab naar Genderneutrale en Duurzame Kleding
Bij Stichting GildeLab zijn we enthousiast om onze voortdurende samenwerkingen met merken te belichten die bewustzijn, duurzaamheid en ethiek belichamen. Sinds 2021 zijn we trots om samen te werken met ‘Redress The Balance’, waarmee we onze jongste klant tot nu toe verwelkomen! Oprichters Lotte en Tess brengen een verfrissend perspectief op mode, waarbij ze elke creatie doordrenken met een toewijding aan genderneutraliteit en milieubewustzijn. Via hun merk ‘Redress The Balance’ hebben ze een dialoog op gang gebracht en de weg geëffend voor een meer inclusieve toekomst.


‘Redress The Balance’ schept orde in de chaotische modewereld met genderneutrale en duurzame kleding   

De modewereld is altijd in beweging. Er wordt veel en snel kleding geproduceerd. Veel kleding die we kopen in de winkel is daarom niet op een duurzame manier gemaakt. Zussen Lotte en Tess proberen daar verandering in te brengen. Zij richtten in 2021 het genderneutrale en duurzame kledingmerk ‘Redress The Balance’ op. We spraken met hen over dit merk en hun samenwerking met Gildelab. 

Lotte en Tess zijn nog jong, maar ze hebben een serieuze blik als het aankomt op fashion. Het idee voor Redress The Balance kwam tijdens een schoolproject over duurzame kleding. De opdracht zette de meiden aan het denken. Ze besloten hun idee verder uit te werken. De naam was al gauw gevonden. Redress The Balance betekent het orde scheppen in de chaos. Dat was ons doel met de kledinglijn.’’

Volgens Lotte en Tess heeft mode geen gender. Waarom zou het ook? ‘’Het maakt niet uit waar je vandaan komt, wat je geslacht is of op wie je verliefd wordt. Iedereen is gelijk.’’ Met Redress The Balance proberen ze die gedachtegang te delen met anderen. Want alle kleine beetjes helpen: een verandering begint bij jezelf. 

De meiden hebben bewust gekozen voor duurzame items. Zo worden hun kledingstukken allemaal handgemaakt. ‘’We hebben geen grote voorraden, maar kunnen makkelijk bij bestellen. Zo willen we bewijzen dat het echt mogelijk is om duurzaam te fabriceren én te kopen.’’ Ook worden alleen stoffen met het GOTS-label gebruikt. Dit zorgt ervoor dat de hele productie op een milieuvriendelijke en sociaal verantwoorde wijze gebeurt.

Voor de productie van hun kleding werkt Redress The Balance al lange tijd samen met Stichting Gildelab. Moeder Nancy kwam na een online speurtocht bij het atelier terecht en had er meteen een goed gevoel bij. Dat komt doordat Jenny goed meedenkt. ‘’Als wij een idee hebben voor bijvoorbeeld een trui, gaat zij met ons in gesprek. Wat werkt wel, en wat niet? Dan maakt het Gildelab er een sample van. Onze feedback wordt echt verwerkt. Dat is heel fijn.'' De ontwerpen voor de prints maken de zussen zelf en worden door een professionele tekenaar digitaal uitgewerkt.   

Ze krijgen niet alleen advies over de kleding zelf, maar ook over de markt. En Jenny zegt het ook als een idee niet haalbaarheid. Die eerlijkheid zorgt dat het kledingmerk erg tevreden is over Gildelab. En, niet onbelangrijk: tijdens de bezoeken aan het atelier is er ook veel ruimte voor plezier. 

Redress The Balance zit niet stil. Zo brachten ze onlangs een geborduurde trui op de markt. Ook zijn ze momenteel bezig met naamsbekendheid. Zo hopen Lotte en Tess nog veel mensen te bereiken met hun duurzame en genderneutrale kleding. Uiteraard in samenwerking met Gildelab. 


www.redressthebalance.nl


Een Duurzame Samenwerking:

Little Boomerang en Stichting GildeLab Transformeren Mode
voor een Betere ToekomstStichting GildeLab werkt samen met merken die bewust, duurzaam en ethisch zijn. Sinds 2022 werkt het GildeLab samen met Little Boomerang. Little Boomerang tovert mannenoverhemden om tot kinderkleding. Zo worden niet gedragen overhemden ‘geboomeranged’ tot unieke items. Op 11 maart aanstaande gaat de nieuwe collectie live. We spraken eigenaresse Marlies Touw over Little Boomerang, de nieuwe collectie én de samenwerking met het GildeLab. 


Boomerangen

Little Boomerang is opgericht in 2017. Het idee is ontstaan als reactie op de steeds groter wordende berg aan afgedankte kleding in de wereld. Little Boomerang wil laten zien dat er nog enorm veel potentie zit in deze ‘oude’ kleding. En mensen inspireren om waarde te zien in dat wat er al is. Het idee achter de naam is dat kleding in eerste instantie wordt weggooit maar uiteindelijk toch weer terugkomt in een andere vorm. Zo ‘boomerangen’ ze mannenoverhemden tot unieke kinderitems. “Ik vind het belangrijk dat we met z’n allen bewust worden hoeveel kleding er jaarlijks wordt weggegooid.” zegt eigenaar Marlies. “En dat iets dat duurzaam of geupcycled is niet onder doet aan een ‘nieuw’ item, maar eigenlijk veel unieker en specialer is.”

Van mannenoverhemd tot uniek kinderitem                                                                  

Little Boomerang maakt hun nieuwe collectie ‘Classics from the past made into icons of the future’ van gedragen mannenoverhemden. Deze zijn vaak van goede kwaliteit, maar door een versleten boord of manchet niet meer te dragen. Alle items zijn uniek en originele details zijn waar mogelijk intact gehouden: zo zijn de pijpen van de broek gemaakt van de mouwen en manchetten van een overhemd. De collectie is voor kinderen tot 6 jaar. “Kinderen zijn een dankbare doelgroep” zegt Marlies, “door het dragen van de geupcycelde items worden ze meer bewust van kleding en materialen die ze dragen.” 

Stichting GildeLab

Na een zoektocht en heel wat research kwam Marlies bij Stichting GildeLab uit. “Ik vond Stichting GildeLab meteen een super goed concept. Dat vrouwen met een afstand tot de arbeidsmarkt in een veilige omgeving het vak kunnen leren vind ik fantastisch.” Inmiddels is de samenwerking tussen Little Boomerang en Stichting GildeLab uitgegroeid tot een fijne partnership. Marlies komt vaak en graag bij Stichting GildeLab. Het upcyclen van shirts kent soms wat moeilijkheden, daarom is het fijn dat ze altijd langs kan komen om het proces van dichtbij te volgen.                                                                                                                                    
Unieke samenwerking           

“Er zijn weinig ateliers zoals deze in Nederland. Stichting GildeLab helpt met het hele proces. Van patroon, naar sample, naar productie.” Sparren met Stichting GildeLab vindt Marlies ook heel fijn. Ze leerde veel door samenwerking met Stichting GildeLab. “Ik heb inmiddels al zoveel meer kennis over modeproductie dan toen ik startte.” Als je een beginnend merk bent en een idee hebt krijgt het bij Stichting GildeLab écht vorm. 

Little Boomerang won dit jaar de ‘Crush Award’ van het prestigieuze kindermode tijdschrift Milk Magazine in Parijs. Vanaf 11 maart organiseren ze een pop up store in de Negen Straatjes Amsterdam en is de collectie ‘Classics from the past made into icons of the future’ online te koop via www.littleboomerang.nlKom Langs en geniet van een dag vol creativiteit


28th Januari | 11:00 tot 14:00
Ferdinand Huykstraat 60

GildeLab nodigt u graag uit onze gratis workshop.  Tijdens deze workshop leert u de basisprincipes van naaien en kunt u zelf aan de slag in ons professioele atelier.  Of u nu een ervaren naai-enthousiasteling bent of gewoon een leuke middag wilt beleven, iedereen is welkom om mee te doen.

Meer informatie ︎︎︎


‘Winter Bouw Open’Welcomes the public to visit the Broedplaats Bouw Studios on Saturday December 10th from 4pm at Ferdinand Huyckstraat 74 in Amsterdam.

The Broedplaats Bouw artists will open their studios to the public. It's a great opportunity to explore a vast array of art and design, see the most recent artwork, talk to artists about their creative process, get inspired by ou community's diverse styles and mediums, make connections, and buy affordable art directly from the artist.

The ’Bouwers’ taking part in this special event include: Aga Lab, Atousa Bandeh, Boro Atelier, Bob Waardenburg, Brigitte de Lange, BYBROWN, Cian-Yu Bai, Clary Stolte, Daan Mars, Floor Knaapen, Gildela, Studio Hagel, Hessel de Ronde, Itamar Gilboa, Iris Box, Josse Pyl Ko Aarts, Logic Locks, Magnus Monfelt, Meike Sier, Marilyn Sonneveld, Marnix Postma, Maureen Nahumury, Natalia Wyspianska, Peim van der Sloot, Roman Zhu, Suat Ogut, Theo Brandsma, Tjitske Oosterholt, Triplets, Zid Theat.

The DJs playing their tunes for you will be DJ Cristel Bell and DJ Urvi. Mexican food & Margaritas by Lupe, Vegan food by ASA Vegan Sushi. Beers by Oedipus.

Free event.