Samen Leren en Bouwen aan de Toekomst
Jenny's Rol in het Vormgeven van Stichting Gildelab


Bij GildeLab draait alles om samen creëren, leren en groeien. Jenny Sinton speelt een cruciale rol binnen deze organisatie en is daar duidelijk trots op. Haar reis met GildeLab begon in 2022 toen een voormalige collega haar benaderde met de vraag of ze ooit had overwogen om bij GildeLab te werken. Het was een uitdaging die ze met beide handen heeft aangepakt, vooral gezien de moeilijke periode die de organisatie doormaakte door de impact van COVID-19.

Vanaf het moment dat ze bij GildeLab begon, richtte Jenny zich op de dagelijkse gang van zaken in de studio. Dankzij haar achtergrond in de mode-industrie vond ze al snel haar draai. Ze groeide al snel uit tot het hoofd van de studio, en haar werkethiek sloot perfect aan bij de missie van GildeLab. Ze beschrijft het zelfs als de beste stap in haar carrière.

Sinds de oprichting van GildeLab in 2014 is er veel veranderd. Wat begon als een initiatief om een veilige en sociale omgeving voor vrouwen te bieden, is uitgegroeid tot een productie-studio die zich specifiek richt op vrouwen met een migrantenachtergrond die barrières ondervinden bij het vinden van werk. Aanvankelijk lag de focus op introductie en integratie, bijvoorbeeld door middel van workshops. Nu gaat het meer om deelname aan de arbeidsmarkt, met trainingen en vaardigheden die hun baanperspectieven direct verbeteren.

Jenny begon haar carrière bij GildeLab door de studio te leren kennen en het merk te versterken. Binnen zes maanden beheerde ze de Stichting. Haar eerste focus was om ervoor te zorgen dat de vrouwen zich op hun gemak voelden. Vervolgens werkte ze aan het professionaliseren van GildeLab, wat leidde tot meer klanten, projecten en samenwerkingen met partners.

Een van de hoogtepunten van Jenny's werk bij GildeLab is de erkenning door het CBF, een onafhankelijke stichting die toezicht houdt op fondsenwervingen voor goede doelen. Het was een langdurig proces, maar de erkenning bevestigt de status van GildeLab als een serieuze en betrouwbare stichting. Daarnaast is ze trots op de sterke werkethiek van haar team en de prestaties die de vrouwen hebben behaald, wat hun werkgelegenheidsvooruitzichten aanzienlijk vergroot.

Voor Jenny is het belangrijkste aspect van GildeLab dat de vrouwen zich blijven ontwikkelen en werken aan werkgelegenheid. De projecten waar ze aan meewerken zijn allemaal gericht op het succes van dit plan. Het is inspirerend voor haar om te zien hoe het zelfvertrouwen van de vrouwen groeit tijdens hun tijd bij GildeLab. Ze verlaten de organisatie vaak met een ongelooflijk sterk zelfbeeld, en dat raakt Jenny diep.

De werkomstandigheden bij GildeLab zijn allesbehalve stressvol. Leren staat centraal, en fouten maken wordt gezien als een kans om te groeien. De vrouwen waarderen het om de eindresultaten te zien, omdat dit hen helpt te realiseren wat ze hebben bereikt. Jenny vindt het geweldig om te zien hoe sommige vrouwen zelfstandig worden en hun eigen keuzes beginnen te maken. Ze geniet ervan om hen te helpen die zelfstandigheid te bereiken door taken toe te wijzen die passen bij hun capaciteiten en hen waar nodig te ondersteunen.

Er zijn ook uitdagingen, zoals het feit dat sommige vrouwen het moeilijk vinden om GildeLab te verlaten. Jenny ziet een toekomst voor zich waarin ze werkgelegenheidskansen kan bieden, zodat vrouwen medewerkers kunnen worden, terwijl ze het vrijwilligersprogramma behoudt. Ze gelooft dat het zien van de voortgang en prestaties van de werkneemsters vrijwilligers zal inspireren om hun eigen vaardigheden te ontwikkelen en werk na te streven, niet alleen binnen GildeLab, maar ook daarbuiten. Dit blijft echter een toekomstig doel dat ze hoopt te bereiken.

Daarnaast neemt het werk veel tijd in beslag en is er altijd de druk om deadlines te halen. Jenny ziet het als een leerproces waarbij de vrouwen waardevolle werkervaring opdoen. Bovendien is het verkrijgen van subsidies en donaties een voortdurende uitdaging, aangezien GildeLab als stichting geen winst maakt en afhankelijk is van externe financiering en klantprojecten om operationeel te blijven.

Ondanks de uitdagingen is de sfeer bij GildeLab warm en familiair. De dag begint ontspannen met koffie en gesprekken, en tijdens de lunch worden gerechten en culturen gedeeld, waarbij Jenny altijd iets nieuws ontdekt. In deze veilige en ondersteunende omgeving kunnen alle vrouwen volledig zichzelf zijn.

Het succesverhaal van GildeLab heeft niet alleen invloed op de ontwikkeling van de vrouwen, maar ook op Jenny zelf. Ze kijkt met grote verwachting uit naar de toekomst en naar de groei die ze samen met de vrouwen kan blijven realiseren.

Waarom de jaarlange reis van Stichting GildeLab
naar CBF-Erkenning een mijlpaal is die het
waard is om te vieren..




Bij Stichting GildeLab is onze missie altijd duidelijk geweest: een betekenisvolle bijdrage leveren aan een betere wereld. Het hebben van een missie is echter één ding; het tonen van onze toewijding eraan met transparantie, verantwoordelijkheid en effectiviteit is iets anders. Daarom zijn we begonnen aan het rigoureuze proces om de CBF-Erkenning te verkrijgen, een kwaliteitskeurmerk uitgegeven door het CBF, de Toezichthouder Goede Doelen. Nu, na een jaar van toegewijde inspanning, zijn we trots om aan te kondigen dat we officieel deze prestigieuze Erkenning hebben behaald—een mijlpaal die veel meer betekent dan alleen een keurmerk.


Waarom de CBF-Erkenning belangrijk is..


De CBF-Erkenning is niet zomaar een onderscheiding; het is een bewijs van de integriteit en efficiëntie van een organisatie. Voor donateurs en partners fungeert het als een garantie dat hun bijdragen verantwoord worden beheerd en dat hun middelen daadwerkelijk een verschil maken. Met 4,4 miljard euro aan geefgeld onder toezicht van het CBF, verzekert de Erkenning het publiek dat elke erkende organisatie voldoet aan strenge kwaliteitseisen. Grotere organisaties moeten uiteraard aan andere eisen voldoen dan kleinere, zodat de Erkenning eerlijk is en is afgestemd op de schaal van de activiteiten van elk goed doel.

Voor Stichting GildeLab betekent het behalen van deze Erkenning dat we aan deze hoge standaarden hebben voldaan en dat we onze supporters met vertrouwen kunnen verzekeren dat elke euro die aan ons wordt toevertrouwd, verstandig wordt gebruikt, bijdraagt aan tastbare positieve resultaten en onderworpen is aan streng toezicht.


De Reis: Een jaar van toewijding..

Het voltooien van het proces om de CBF-Erkenning te verkrijgen, is geen kleinigheid. Het vereist dat een organisatie grondig haar interne processen, financieel beheer, governance en transparantiepraktijken onderzoekt en vaak verbetert. Voor Stichting GildeLab was deze jaarlange reis zowel uitdagend als lonend.
We hebben deze tijd genomen om ervoor te zorgen dat elk aspect van onze activiteiten in lijn was met de beste praktijken en verwachtingen van het CBF. Van het verfijnen van onze financiële rapportagesystemen tot het verbeteren van onze verantwoordingsmechanismen, elke stap was een bewuste inspanning om vertrouwen op te bouwen bij onze gemeenschap en belanghebbenden. We hebben ook continu geleerd en samengewerkt, feedback gevraagd en waar nodig aanpassingen gedaan om aan de uitgebreide criteria van het CBF te voldoen.


Een Mijlpaalprestatie..

Het behalen van de CBF-Erkenning is meer dan alleen een certificering voor Stichting GildeLab—het is een belangrijke prestatie die onze toewijding aan excellentie en transparantie weerspiegelt. Deze mijlpaal valideert niet alleen het harde werk dat we het afgelopen jaar in onze organisatie hebben gestoken, maar legt ook een sterke basis voor onze toekomstige inspanningen.

Als erkend goed doel hebben we nu een extra laag van geloofwaardigheid die onze relaties met donateurs, partners en de bredere gemeenschap versterkt. De CBF-Erkenning is een symbool van onze toewijding om een betekenisvolle impact te maken en onze belofte om dit te blijven doen met integriteit en verantwoordelijkheid.


Vooruitkijken..

Terwijl we deze prestatie vieren, is onze reis nog lang niet voorbij. De CBF-Erkenning is geen eindbestemming, maar een startpunt voor nog grotere verantwoordelijkheid en effectiviteit in ons werk. We zijn enthousiast om onze missie voort te zetten met het vertrouwen dat we voldoen aan de hoogste normen in de sector.

Aan al onze supporters willen we onze diepste dank betuigen voor uw vertrouwen en geloof in ons werk. Met uw blijvende steun, en nu met de CBF-Erkenning als leidraad, is Stichting GildeLab klaar om de komende jaren een nog grotere impact te maken.

Als u meer wilt weten over wat deze Erkenning betekent en ons CBF-Erkenningspaspoort wilt bekijken, klik dan op de link en bezoek de CBF-website voor meer informatie. Samen kunnen we blijven bouwen aan een betere wereld—transparant, effectief en met de grootste zorg.




Voorbij Labels:

De Reis van Redress The Balance en Gildelab naar Genderneutrale en Duurzame Kleding








Bij Stichting GildeLab zijn we enthousiast om onze voortdurende samenwerkingen met merken te belichten die bewustzijn, duurzaamheid en ethiek belichamen. Sinds 2021 zijn we trots om samen te werken met ‘Redress The Balance’, waarmee we onze jongste klant tot nu toe verwelkomen! Oprichters Lotte en Tess brengen een verfrissend perspectief op mode, waarbij ze elke creatie doordrenken met een toewijding aan genderneutraliteit en milieubewustzijn. Via hun merk ‘Redress The Balance’ hebben ze een dialoog op gang gebracht en de weg geëffend voor een meer inclusieve toekomst.


‘Redress The Balance’ schept orde in de chaotische modewereld met genderneutrale en duurzame kleding   

De modewereld is altijd in beweging. Er wordt veel en snel kleding geproduceerd. Veel kleding die we kopen in de winkel is daarom niet op een duurzame manier gemaakt. Zussen Lotte en Tess proberen daar verandering in te brengen. Zij richtten in 2021 het genderneutrale en duurzame kledingmerk ‘Redress The Balance’ op. We spraken met hen over dit merk en hun samenwerking met Gildelab. 

Lotte en Tess zijn nog jong, maar ze hebben een serieuze blik als het aankomt op fashion. Het idee voor Redress The Balance kwam tijdens een schoolproject over duurzame kleding. De opdracht zette de meiden aan het denken. Ze besloten hun idee verder uit te werken. De naam was al gauw gevonden. Redress The Balance betekent het orde scheppen in de chaos. Dat was ons doel met de kledinglijn.’’

Volgens Lotte en Tess heeft mode geen gender. Waarom zou het ook? ‘’Het maakt niet uit waar je vandaan komt, wat je geslacht is of op wie je verliefd wordt. Iedereen is gelijk.’’ Met Redress The Balance proberen ze die gedachtegang te delen met anderen. Want alle kleine beetjes helpen: een verandering begint bij jezelf. 

De meiden hebben bewust gekozen voor duurzame items. Zo worden hun kledingstukken allemaal handgemaakt. ‘’We hebben geen grote voorraden, maar kunnen makkelijk bij bestellen. Zo willen we bewijzen dat het echt mogelijk is om duurzaam te fabriceren én te kopen.’’ Ook worden alleen stoffen met het GOTS-label gebruikt. Dit zorgt ervoor dat de hele productie op een milieuvriendelijke en sociaal verantwoorde wijze gebeurt.

Voor de productie van hun kleding werkt Redress The Balance al lange tijd samen met Stichting Gildelab. Moeder Nancy kwam na een online speurtocht bij het atelier terecht en had er meteen een goed gevoel bij. Dat komt doordat Jenny goed meedenkt. ‘’Als wij een idee hebben voor bijvoorbeeld een trui, gaat zij met ons in gesprek. Wat werkt wel, en wat niet? Dan maakt het Gildelab er een sample van. Onze feedback wordt echt verwerkt. Dat is heel fijn.'' De ontwerpen voor de prints maken de zussen zelf en worden door een professionele tekenaar digitaal uitgewerkt.   

Ze krijgen niet alleen advies over de kleding zelf, maar ook over de markt. En Jenny zegt het ook als een idee niet haalbaarheid. Die eerlijkheid zorgt dat het kledingmerk erg tevreden is over Gildelab. En, niet onbelangrijk: tijdens de bezoeken aan het atelier is er ook veel ruimte voor plezier. 

Redress The Balance zit niet stil. Zo brachten ze onlangs een geborduurde trui op de markt. Ook zijn ze momenteel bezig met naamsbekendheid. Zo hopen Lotte en Tess nog veel mensen te bereiken met hun duurzame en genderneutrale kleding. Uiteraard in samenwerking met Gildelab. 


www.redressthebalance.nl


Een Duurzame Samenwerking:

Little Boomerang en Stichting GildeLab Transformeren Mode
voor een Betere Toekomst



Stichting GildeLab werkt samen met merken die bewust, duurzaam en ethisch zijn. Sinds 2022 werkt het GildeLab samen met Little Boomerang. Little Boomerang tovert mannenoverhemden om tot kinderkleding. Zo worden niet gedragen overhemden ‘geboomeranged’ tot unieke items. Op 11 maart aanstaande gaat de nieuwe collectie live. We spraken eigenaresse Marlies Touw over Little Boomerang, de nieuwe collectie én de samenwerking met het GildeLab. 


Boomerangen

Little Boomerang is opgericht in 2017. Het idee is ontstaan als reactie op de steeds groter wordende berg aan afgedankte kleding in de wereld. Little Boomerang wil laten zien dat er nog enorm veel potentie zit in deze ‘oude’ kleding. En mensen inspireren om waarde te zien in dat wat er al is. Het idee achter de naam is dat kleding in eerste instantie wordt weggooit maar uiteindelijk toch weer terugkomt in een andere vorm. Zo ‘boomerangen’ ze mannenoverhemden tot unieke kinderitems. “Ik vind het belangrijk dat we met z’n allen bewust worden hoeveel kleding er jaarlijks wordt weggegooid.” zegt eigenaar Marlies. “En dat iets dat duurzaam of geupcycled is niet onder doet aan een ‘nieuw’ item, maar eigenlijk veel unieker en specialer is.”

Van mannenoverhemd tot uniek kinderitem                                                                  

Little Boomerang maakt hun nieuwe collectie ‘Classics from the past made into icons of the future’ van gedragen mannenoverhemden. Deze zijn vaak van goede kwaliteit, maar door een versleten boord of manchet niet meer te dragen. Alle items zijn uniek en originele details zijn waar mogelijk intact gehouden: zo zijn de pijpen van de broek gemaakt van de mouwen en manchetten van een overhemd. De collectie is voor kinderen tot 6 jaar. “Kinderen zijn een dankbare doelgroep” zegt Marlies, “door het dragen van de geupcycelde items worden ze meer bewust van kleding en materialen die ze dragen.” 

Stichting GildeLab

Na een zoektocht en heel wat research kwam Marlies bij Stichting GildeLab uit. “Ik vond Stichting GildeLab meteen een super goed concept. Dat vrouwen met een afstand tot de arbeidsmarkt in een veilige omgeving het vak kunnen leren vind ik fantastisch.” Inmiddels is de samenwerking tussen Little Boomerang en Stichting GildeLab uitgegroeid tot een fijne partnership. Marlies komt vaak en graag bij Stichting GildeLab. Het upcyclen van shirts kent soms wat moeilijkheden, daarom is het fijn dat ze altijd langs kan komen om het proces van dichtbij te volgen.                                                                                                                                    
Unieke samenwerking           

“Er zijn weinig ateliers zoals deze in Nederland. Stichting GildeLab helpt met het hele proces. Van patroon, naar sample, naar productie.” Sparren met Stichting GildeLab vindt Marlies ook heel fijn. Ze leerde veel door samenwerking met Stichting GildeLab. “Ik heb inmiddels al zoveel meer kennis over modeproductie dan toen ik startte.” Als je een beginnend merk bent en een idee hebt krijgt het bij Stichting GildeLab écht vorm. 

Little Boomerang won dit jaar de ‘Crush Award’ van het prestigieuze kindermode tijdschrift Milk Magazine in Parijs. Vanaf 11 maart organiseren ze een pop up store in de Negen Straatjes Amsterdam en is de collectie ‘Classics from the past made into icons of the future’ online te koop via www.littleboomerang.nl







Kom Langs en geniet van een dag vol creativiteit


28th Januari | 11:00 tot 14:00
Ferdinand Huykstraat 60

GildeLab nodigt u graag uit onze gratis workshop.  Tijdens deze workshop leert u de basisprincipes van naaien en kunt u zelf aan de slag in ons professioele atelier.  Of u nu een ervaren naai-enthousiasteling bent of gewoon een leuke middag wilt beleven, iedereen is welkom om mee te doen.

Meer informatie ︎︎︎